Ook schoonmaken kan je doen met het milieu in je achterhoofd.

Duurzaam schoonmaken doe je door weinig water te gebruiken, niet meer schoonmaakmiddel te gebruiken dan nodig is en zo min mogelijk afval te produceren.

Welke schoonmaakproducten?

Om milieuvriendelijk schoon te maken kun je het beste voor schoonmaakmiddelen kiezen die natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn.

Ecologische en synthetische schoonmaakmiddelen

Natuurlijke of ecologische schoonmaakmiddelen onderscheiden zich van synthetische schoonmaakmiddelen doordat ze zeepbestanddelen bevatten op plantaardige en minerale basis. Terwijl synthetische middelen op basis van aardolie zijn gemaakt. Zeep op plantaardige basis wordt geheel afgebroken.

Milieuvriendelijke merken

Er zijn verschillende merken ecologische schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Bij deze schoonmaakmiddelen, die vaak niet onder doen voor gewone schoonmaakmiddelen, is gebruik gemaakt van plantaardige grondstoffen en deze zijn bereid door middel van een biologisch productieproces.  Er wordt meestal niet getest op dieren en ook met de verpakking wordt rekening gehouden met het milieu.

Voorbeelden: Ecover en Sonett, Klok en Neutral

Een paar natuurlijke schoonmaaktips

Deze ouderwetse, natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn vaak ook heel voordelig in prijs.

Vlekken verwijderen

Vlekken voorbehandelen of verwijderen kan heel goed met ossegalzeep. Ossegalzeep is een milieuvriendelijk middel dat bestaat uit palmvet en kokosvet, ossengal, chlorofyl.

Soda

Soda is een soort zout dat chloor kan vervangen. Het reinigt, ontvet en heeft bovendien een ontsmettende werking. Soda in combinatie met heet water kan zelfs verstopte afvoeren ontstoppen.

Groene zeep

Groene zeep is een goede ontvetter en kan dagelijks gebruikt worden bij het schoonmaken van de keuken of het toilet. De zeep heeft naast een reinigende, ook een ontsmettende werking en laat geen fosfaten achter in het water.

Natuurazijn

Natuurazijn of schoonmaakazijn werkt ontkalkend. Het kan daarnaast ook heel goed gebruikt worden bij het wassen van de ramen.

Baksoda of zuiveringszout

Zuiveringszout is goedkoop en multifunctioneel. Los wat zuiveringszout op in water en spoel er voorwerpen (denk aan koelkastbakken, vuilnisbakken, enz) die niet fris ruiken mee om ze op te frissen. Voeg wat zuiveringszout toe aan je wasmiddel om het fris te laten ruiken.

Citroen

Een citroen ruikt fris en werkt ontvettend. Je kunt een citroen daarom op verschillende manieren gebruiken bij het schoonmaken.