Paardenmelkerij De Lage Wierde

Paardenmelkerij De Lage Wierde te Wirdum is in 2002 gestart met het melken van twee Haflingers. Aanleiding was het nichtje van Cor de Winter dat kampte met een ernstig droge en gevoelige huid. Deze problemen waren van dusdanige aard, dat reguliere medicatie niet meer werkte.

Via een reportage van het televisieprogramma Klokhuis kwam zijn nichtje erachter dat paardenmelk onder andere een gunstig effect heeft op de droge en gevoelige huid.

Cor de Winter werd gebeld door zijn nichtje met het verzoek om paardenmelk. Hij kwam erachter dat het lastig was om aan paardenmelk te komen en besloot daarom zijn eigen paarden te gaan melken. Na een paar maanden drinken van paardenmelk was zijn nichtje af van haar droge en gevoelige huid. Cor de Winter besloot door te gaan met het melken van paarden. Paardenmelkerij de Lage Wierde was een feit.

en eigenschap van paardenmelk is dat het (een gezonde) spijsvertering ondersteunt. Paardenmelk bevordert de afweer, helpt bij de opbouw van een goede darmflora van het maag/darmkanaal en heeft een gunstige invloed op de droge en gevoelige huid.

Paardenmelk lijkt qua unieke samenstelling veel op moedermelk .Bovendien bevat paardenmelk energie, ijzer, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Paardenmelk heeft een laag vetgehalte en is daardoor beter te verdragen dan bijvoorbeeld koemelk.

Paardenmelk ondersteunt het
herstellend vermogen van de huid.

Wat is de werking van paardenmelk? Door het drinken van paardenmelk ontstaat in de darm een ideaal milieu voor de groei van goede bacteriën. Deze zetten ons voedsel om in kleine opneembare deeltjes. Dit zijn de basisstoffen voor ons hele lichaam. Zij worden opgenomen in het bloed en naar alle weefsels, organen en cellen vervoerd om deze van brandstof en bouwstof te voorzien.

Zitten er in onze darm bacteriestammen die er niet thuis horen, dan is de darmflora niet in balans. Deze slechte bacteriestammen doen voor ons ongewenste omzettingen. Deze kunnen op darmniveau ongemakken geven maar er kunnen zo ook teveel afvalstoffen in onze bloedbaan terecht komen met alle gevolgen van dien. De lever filtert afval uit het bloed en deze worden o.a. via de nieren uitgescheiden.

Dit is een belasting voor die organen en voor ons hele lichaam. Met name onze huid en longen zijn bekende wegen waarlangs afvalstoffen kunnen worden uitgescheiden.

Het is belangrijk de melk elke dag met regelmaat
te drinken en daarmee geen dag overslaan.

Gedurende ongeveer de eerste twee weken kan men milde reacties krijgen. Het gebruik is afhankelijk van persoon tot persoon en van de situatie waarvoor paardenmelk gebruikt wordt. In de meeste gevallen kan men na verloop van tijd (2-3 maanden) langzaam afbouwen. Nooit plotseling stoppen, altijd geleidelijk aan.

Een blijvend gebruik van paardenmelk (bv. om de dag) zal het lichaam in belangrijke mate blijven ondersteunen. Volgt u een dieet of gebruikt u medicijnen, dan blijft u dat gewoon doen. Bij geval van twijfel altijd vooraf uw arts raadplegen.