Rineke Dijkinga 

Rineke Dijkinga is werkzaam als orthomoleculair en natuurgeneeskundige in het prachtige Groningse Sellingen (Nederland). Al jaren geeft zij voedingscursussen en excursies. Daarin legt ze uit wat de heilzame werking van gezonde (voornamelijk biologische) voeding, kruiden en specerijen is op onze energie, stemming en ons gewicht. Dit vanuit het perspectief van de orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Beide geneeswijzen gaan uit van het principe dat een mens optimaal gezond (mentaal, fysiek en emotioneel) kan zijn als op cel niveau alle stoffen in de juiste hoeveelheid en hoedanigheid aanwezig zijn.

Haar grootste passie is om mensen te laten beleven dat gezond en lekker eten zeer goed hand in hand kunnen gaan. Dat je met behulp van natuurlijke (biologische) ingrediënten, kruiden, specerijen, voldoende eiwit en gezonde vetten elke dag de heerlijkste maaltijden op tafel kunt zetten. Dat ORTHOMOLECULAIR heel CULINAIR is!

 

De recepten die zij voornamelijk zelf heeft ontwikkeld en de informatie die in deze cursussen aan de orde zijn geweest, zijn op veler verzoek gebundeld in het boek "Weten van (h)eerlijk eten.

Haar drijfveren om het boek te schrijven waren vooral:

- De geneeskracht van kruiden en specerijen weer onder de aandacht brengen. Voeding kan betrekkelijk makkelijk ons medicijn zijn, als we ons voeden met gezonde voeding aangevuld met de geneeskracht van kruiden en specerijen.

- Het belang van biologische voeding onder de aandacht brengen. Uiteraard met respect voor onze wereld, maar ook vanuit het oogpunt van onze eigen gezondheid. Biologische voeding heeft namelijk wel degelijk een meerwaarde voor onze gezondheid. Als we duurzame voedselkeuzes maken kiezen we voor de duurzaamheid van onze wereld en daarmee ook voor onze eigen 'duurzame gezondheid'. 

- Vanuit haar vak preventief bezig wil zijn. Niet meer ingrijpen als mensen met talloze klachten en medicijnen te kampen hebben, maar juist mensen stimuleren om preventief bezig te zijn. Gezondheid is niet iets wat je overkomt, je kunt er aan werken!

Verandering van voedingsgewoonten is moeilijk. Maar… als men snapt wat lichaam en geest nodig hebben en hoe men de eigen gezondheid onbewust kunt tegenwerken, dan ga je aan de slag met voeding. Daarom is het boek ook geen klassiek kookboek maar een receptenboek met heel veel informatie over gezondheid en de heilzame werking van de ingrediënten. Meestal raken mensen snel gemotiveerd omdat gezonde voeding al snel veranderingen in energie, gewicht of stemming teweeg kan brengen, zelfs al heeft iemand al geruime tijd klachten.

Elke dag maakt een mens keer op keer keuzes over eten. Heel vaak onbewust, heel vaak ook op basis van reclame-uitingen of slagzinnen op de verpakking. Maar kennis ontbreekt vaak. Per slot van rekening hebben we nauwelijks iets over voeding geleerd op school. Door 'te weten over je eten' (de subtitel van het boek) kan iedereen nu bewust kiezen voor zijn/haar gezondheid de leefbaarheid van ons milieu.