Teatree-olie

Voor de verzorging van het lichaam grijpen mensen steeds vaker naar natuurlijke middelen. Een besef, dat mensen die dichter bij de natuur staan zich altijd uitstekend met producten uit de natuur zelf hebben kunnen redden enerzijds, en een wantrouwen jegens synthetische grondstoffen anderzijds ligt hieraan ten grondslag. Mooier wordt het, als bepaalde grondstoffen geschikt zijn bij de behandeling van allerlei kwalen en tegelijkertijd gebruikt kunnen worden bij de verzorging van het lichaam. Eén van dit soort grondstoffen is: Teatree-olie. (Soms ook geschreven als Tea Tree Oil.)

Australië

De oorspronkelijke bewoners van Australië hadden een gedegen kennis van de planten die ze in hun omgeving vonden. Bovendien wisten zij waar deze planten het beste bij te gebruiken waren. Zo ontdekten zij dat de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom allerlei heilzame werkingen hadden. Bladeren konden worden fijngewreven en vervolgens worden toegepast om bijvoorbeeld huidaandoeningen te behandelen. Later werd een procedé ontdekt waarbij door stoomdistillatie etherische olie uit twijgen en bladeren van deze boom kon worden gewonnen. Zo gebeurt het nu nog. De Melaluaca Alternifolia komt voor in Australië aan de noordkust van New South Wales en het zuiden van Queensland. De boom heeft op naalden lijkende bladeren en kleine gele of crèmekleurige bloesems. De boom groeit het beste in vochtige, moerasachtige gebieden, en kan zes tot zeven meter hoog worden.
De Melaluaca Alternifolia heeft met zijn lange dunne stam en vele vertakkingen die al laag bij de grond beginnen meer een struikachtig uiterlijk.

Teatree

De naam 'teatree' voor de Melaleuca Alternifolia-boom is terug te voeren op de tijd dat kapitein James Cook voet aan wal had gezet in Australië (1769). Aan boord was ook de bekende botanicus Sir Joseph Bank aanwezig. Op zijn terugreis had deze een aantal geurende bladeren meegenomen van de Melaleuca Alternifolia, waarvan een soort extract kon worden bereid. Men noemde dit een soort 'thee'. (Engels: tea). Onze huidige thee lijkt hier overigens in niets meer op. De boom, waar deze bladeren van waren geplukt, werd daarom 'teatree' genoemd.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Australische bevolking gebruikte de bladeren van de teatree al langer voor de behandeling van brandwonden, wonden, pijnen, en ter bestrijding van infecties en huidaandoeningen. Nadat de bladeren waren meegenomen naar Europa kwamen ze in de belangstelling. Er werd vastgesteld dat er inderdaad een reinigende, ontsmettende werking van teatree uitging. Plantages werden aangelegd, om meer van deze bomen te kunnen oogsten. Teatree werd vele jaren gebruikt, maar na de tweede wereldoorlog kregen synthetische producten de overhand. Natuurlijke producten raken meer in de vergetelheid. De laatste decennia begon, mede door een bewustwordingsproces inzake natuur en milieu, teatree aan een hernieuwde opmars. Uit diverse onderzoeken zijn diverse geneeskundige toepassingen inmiddels bevestigd.

Eigenschappen van teatree-olie

Er bestaan verschillende soorten teatree-olie, met werkzame stoffen in verschillende concentraties. Naar de diverse soorten wordt nog steeds onderzoek gedaan, zodat je de juiste soort in de juiste situatie gebruikt. Teatree-olie is werkzaam tegen:

  • Bacteriën
  • Schimmels
  • Virussen
  • Insecten


Antiseptisch en bacteriedodend

Een van de eigenschappen van teatree is de antiseptische en bacteriedodende werking. Door teatree aan te brengen op snij- en schaafwondjes worden deze gedesinfecteerd. Extra voordelen van teatree zijn dat het niet vlekt en op wondjes niet prikt. Vooral voor kinderen dus erg belangrijk! Als antiseptisch middel kun je de teatree-olie goed gebruiken voor de huidverzorging. Bijvoorbeeld bij puistjes, acne, mee-eters.

Schimmeldodend

Schimmelinfecties kunnen met teatree erg goed worden behandeld. Denk hierbij aan voetschimmels, kalknagels, etc.

Tegen virussen

Teatree kan succesvol worden gebruikt om virusinfecties te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan waterpokken, griep en verkoudheid.

Tegen insecten

Teatree heeft een typerende geur. Sommige mensen vinden de geur niet prettig, anderen juist wel. De geur verdwijnt ook weer snel. Als je enkele druppels in een geurbrander doet, blijft deze langer hangen. Insecten blijven dan liever weg.

Samenstelling

Teatree-olie bevat een aantal bestanddelen:

  • Alfa pineen
  • Alfa terpineen
  • Alfa terpinol
  • Cineol
  • Gamma terpineen
  • Para cymene
  • Terpineen 4-ol
  • Terpinolen

Belangrijk is, dat het gehalte aan para cymene niet te hoog mag zijn, omdat dit huidirritatie zou kunnen veroorzaken. Het gehalte aan terpineen 4-ol mag weer niet te laag zijn, omdat er anders onvoldoende geneeskrachtige werking is. Vastgesteld is dat het gehalte aan terpineen 4-ol minstens 30% moet zijn.

Vóór het gebruik

Hoewel teatree-olie een mild werkend middel is, dat in principe niet giftig of irriterend is, is het altijd verstandig voorzichtig te zijn. Dat houdt in: voor gebruik controleren of er geen sprake is van overgevoeligheid. Enkele gebruikstips:

  • De huid kan gevoelig reageren op onverdunde teatree-olie. Het is goed daarom eerst een kleine huidtest te doen. Dat kun je doen door een paar druppels een paar uur op de rug van je hand te laten inwerken. Als er sprake is van irritatie, dan spoel je goed af. Gebruik de teatree-olie voortaan alleen verdund met water of olijfolie. Test ook dat even uit.
  • Als teatree te geconcentreerd is kun je deze verdunnen met gedestilleerd water of alcohol.
  • Laat teatree-olie nooit in contact komen met de ogen.
  • Teatree-olie moet alleen uitwendig gebruikt worden.
  • Teatree-olie heeft een sterke werking. Tijdens de zwangerschap en bij baby's (tot 18 maanden) alleen verdund gebruiken.
  • Ook bij huisdieren de teatree alleen verdund gebruiken.
  • Let bij de aanschaf van teatree erop dat je goede kwaliteit koopt. Mindere kwaliteit kan goedkoper zijn, maar ook minder effectief.
  • Teatree mag bij gebruik geen vlekken achterlaten. Als dat wel gebeurt, dan heb je waarschijnlijk geen zuivere teatree-olie.