Superfoods

 

Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Ze zijn vrij van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen. Een voedingssoort valt onder de categorie superfood wanneer het meer dan twaalf positieve eigenschappen heeft voor je gezondheid.
De bovenstaande voedingstoffen zijn erg belangrijk voor ons functioneren, maar zijn tegenwoordig (bijna) niet meer te vinden in ‘normale’ voeding. Hierdoor is ook te verklaren waarom superfoods nu zo in opkomst zijn. Ze zijn namelijk de perfecte manier om de tekorten en dis-balansen, die in je lichaam ontstaan zijn door ‘leeg’ voedsel, te herstellen!
Biologische groenten als broccoli , spinazie en boerenkool zijn in feite ook superfoods.

 

Chia zaad

Chiazaad komt uit Midden-Amerika en groeit aan de chia plant en in de tijd van de Azteken wist men al dat de zaadjes langdurig energie geven, zo werden ze zelfs ingezet als medicijn. Daarnaast bevatten Chiazaden meer omega-3 dan welk ander voedingsmiddel. Ook zijn ze een bron van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hoewel lijnzaad bijvoorbeeld ook een goede (plantaardige) bron van omega-3 is, haalt het het niet bij chiazaad.

Chia zaad vertraagt de veroudering en versterkt het immuunsysteem.

Het bevat drie keer meer ijzer dan spinazie.

Chiazaad heeft een neutrale smaak. Dit maakt het perfect om in allerlei gerechten te verwerken  bv. . in koekjes,broodjes,yoghurt

Lijnzaad

 

Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. Maar wat doet lijnzaad nou eigenlijk voor je? 

Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas.

In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt het zo’n gezond product.

Het bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium.

Lijnzaad zit vol met omega-3 vetzuren die onder andere goed zijn voor je ogen, hersenen en hormoonhuishouding.

Het bijzondere aan lijnzaad is dat het slijm wat vrijkomt als je de zaadjes breekt, je darmen schoonmaakt Het slijm vormt een laagje aan de binnenkant van je darmen en deze neemt afvalstoffen mee ‘naar buiten’.

Lijnzaad is ontzettend lekker in pannenkoeken, cakejes, ontbijtgranen, brood, koekjes en in smoothies. 

Goji bessen

 Goji bessen zijn al langere tijd bekend en bevatten ook de antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ze verminderen het verouderingsproces en helpen bij afvallen. Daarnaast hebben ze een positieve invloed op de bloeddruk en versterken ze het hart.

Goji bessen hebben  werking op je slaap. Veel mensen slapen dieper, beter en worden uitgeruster wakker. Tot slot versterken ze je zicht en verbeteren ze de werking van je lever en nieren.

Aangeraden wordt om ongeveer een handvol per dag te eten, bijvoorbeeld door je yoghurt

 

Hennepzaad

Hennepzaad, bevat veel omega-3 vetzuren, eiwitten en maar liefst twintig verschillende mineralen. Het heeft het een lekkere nootachtige smaak.

In de keuken wordt hennepolie gebruikt bij de bereiding van koude gerechten. Het is niet geschikt voor gebruik op hoog vuur. Hennepzaad olie bevat  essentiële vetzuren; vetzuren die nodig zijn omdat het lichaam die niet zelf kan aanmaken. Bovendien hebben ze een effect op het cholesterol . Daarnaast wordt hennepmeel gebruikt bij de bereiding van deegproducten omdat het glutenvrij is, wat belangrijk is voor mensen die allergisch zijn voor gluten.

superfood salade:
 4 delen gemengde groene bladgroenten (bijvoorbeeld rucola en spinazie)
 2 delen gemengde verse kruiden. bv koriander, basilicum en bladpeterselie 
 1 deel pijnboompitjes
 1 deel hennepzaad
 2 delen kiemen
 1 avocado, in reepjes
 2 tomaatjes, in blokjes
 1 deel fetablokjes
 1 citroen
 1 flinke scheut goede olijfolie
 peper en zout


 Meng de bladgroenten met de kruiden en verdeel over twee borden.
 Rooster de pijnboompitjes even in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn.
 Verdeel de pijnboompitjes, de hennepzaad, de kiemen, de avocado, de tomaatblokjes en de feta over de blaadjes.
 Meng in een kommetje de citroen met de olie en wat peper en zout
 Besprenkel de salade met de dressing.

 

Moerbeibessen

 

Bessen als frambozen en bosbessen zitten vol vitaminen en antioxidanten 

De bessen van de moerbeiboom worden al eeuwen in China gebruikt in de traditionele volksgeneeskunde. Zo bevatten ze vooral veel ijzer, calcium, vezels, antioxidanten en de vitaminen C en K, en ze zouden  goed moeten werken tegen onder andere bloedarmoede, slapeloosheid en constipatie.

 De vruchten zijn eetbaar en bijzonder smakelijk en worden veel gebruikt in gebak en wijnen. Ook is er een uitstekende jam van te maken. De vruchten van de zwarte moerbei (van nature voorkomend in Zuidwest-Azië) en de rode moerbei (van nature voorkomend in oostelijk Noord-Amerika) hebben de beste smaak. De rode moerbei had aan het begin van de twintigste eeuw ook een relatief grote spreiding in Nederlandse tuinen. 

Tarwegras

 Tarwegras drink je in de vorm van sap, wat je maakt van een speciaal soort gras met een (slow)juicer.

Tarwegras is al een kleine eeuw bekend als Superfood, als potentieel gezondheidsbevorderend gewas. Al in de jaren '30 werd er met zowel tarwe- als roggegras geëxperimenteerd. Het poedertje dat daaruit voortkwam, vond enkele jaren later al gretig aftrek als voedingssupplement.

Tarwegras moet volgens deskundigen worden geoogst vóór het gewas stengels ontwikkelt, zodat het zijn maximale voedingswaarde heeft. Daarbij gaat het volgens de kenners vooral om het chlorofyl of bladgroen, waaraan tal van goede eigenschappen worden toegeschreven. Sommige mensen beweren zelfs dat 100 gram tarwegras evenveel micronutriënten bevat als 2,3 kilogram groenten.

Spirulina

Spirulina platensis is een microscopisch kleine spiraalvormige, blauw-groene alg met een enorme voedingswaarde. Spirulina is een echte vitaminebom, het bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren. Spirulina wordt beter opgenomen dan de meeste synthetische vitamines en is daarom de beste keus als vervanging van een multivitaminen-supplement. Ook bevat spirulina omega 3 vetzuren en zit vol anti-oxidanten. Daarnaast is spirulina een volwaardige plantaardige eiwit-bron en is daarmee uitstekend geschikt voor vegetariers. Spirulina verbetert het functioneren van ons immuunsysteem en is daardoor een hele goede energie-booster.

 

zeewier

Zeewier is een veelzijdig product qua vorm en kleur, maar ook wat betreft de voedingsstoffen. Voor een plant met een dergelijk nederige naam en oorsprong, bevat zeewier een overvloed aan gezonde voedingsstoffen. De meeste wieren zijn rijk aan mineralen als calcium, natrium, ijzer en jodium en bevatten sporenelementen. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, C en E en van plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken zijn niet schadelijk en kun je zien als ballaststoffen.

 

 

 

Quinoa

Quinoa is een plant die afkomstig is uit de Zuid Amerikaanse landen: Argentinië, Peru, Bolivia en Ecuador. De geschiedenis van quinoa gaat terug tot ongeveer 4500 tot 5000 jaar geleden, toen werd voor het eerst begonnen met het verbouwen van de plant. Dit gebeurde op een hoogte van ongeveer 2000 meter in het Andesgebergte. Quinoa werd verbouwd door de lokale bewoners, de Inca’s. Zij zagen het als een geschenk van God en beschouwden het als heilig voedsel. Het werd ook wel ‘de moeder van alle granen’ of ‘supergraan’ genoemd. Dit heeft te maken met de hoge voedingswaarde die het bevat.

Het is  rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen.  Quinoa levert gemiddeld vier keer zoveel calcium als tarwe en heeft daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. 

Quinoa vaak gebruikt ter vervanging van rijst.

 

Mediterraanse quinoa

 

Ingrediënten 
2 eetlepels olijfolie

2 uien, versnipperd

1 groene paprika en fijngesneden

1 rode paprika fijngesneden

1 gele paprika fijngesneden

2 teentjes knoflook, geperst

130 gr quinoa

1 liter groentebouillon

1 eetlepel tomatenpuree

3 tomaten, vel en zaad verwijderd, fijngesneden

Italiaanse kruiden naar smaak

 In een grote koekenpan op matig heet vuur de olie verhitten en daarin ui, rode, groene en gele paprika 5 minuten al roerend bakken. Knoflook toevoegen en nogmaals 2 minuten bakken. Quinoa, groentebouillon en tomatenpuree erdoor roeren.

Aan de kook brengen, de pan afsluiten en 20 minuten op een laag vuur stoven tot de quinoa gaar is. Tomaat erdoor roeren, op smaak brengen met Italiaanse kruiden, opwarmen en serveren.