In het Drentse Ruinerwold teelt Het Blauwe Huis al 35 jaar op biologische wijze aromatische kruiden. Met het zelf telen, drogen en verwerken van kruiden neemt Het Blauwe Huis een unieke positie in. De kruiden worden verwerkt tot gedroogde thee- en keukenkruiden, kruidensauzen (zoals pesto en mierikswortelsaus), kruidenzout en massage-oliën met kruiden.

Biologisch-dynamisch

De mensen van Het Blauwe Huis werken volgens de principes van de biologisch-dynamische landbouw. Dit houdt onder andere in dat ze streven naar een volledige kringloop op het bedrijf. Zo komt de verbetering van de bodemvruchtbaarheid voor de kruiden bijna volledig tot stand door middel van mest van eigen vee en door het gebruik van groenbemesters (dit zijn gewassen die het voor de bodem belangrijke stikstof binden aan de grond).

De graanteelt levert stro en krachtvoer voor het vee op. Het bedrijf beslaat ruim twintig hectare humusrijke zandgrond, verdeeld over twee boerderijen. Vier hectare daarvan wordt gebruikt voor kruidenteelt. De overige grond is bestemd voor veeteelt en akkerbouw. Op het bedrijf zijn zo’n 30 koeien, twee trekpaarden en 24 schapen.

 

Een deel van de kruiden van Het Blauwe Huis is afkomstig van eigen teelt en wordt in eigen drogerij en verwerkingsruimte geproduceerd. Kruiden die een andere bodem of klimaat nodig hebben worden gekocht van collega-kruidentelers uit binnen- en buitenland en uit natuurgebieden waar ze van Staatsbosbeheer mogen plukken.

Breed palet aan smakelijke kruiden

De kruiden van Het Blauwe Huis staan bekend om hun goede en intense smaak en geur. Jan-Kees Luierink van Het Blauwe Huis: ''"Wij streven ernaar de verschillende soorten planten zoveel mogelijk naar hun aard te behandelen. Daarom telen wij hoofdzakelijk planten die van nature geschikt zijn voor ons klimaat en bodem. Dat vindt zijn weerslag in de smaak."''

Aantrekkelijk aan Het Blauwe Huis is ook, dat ze een bijzonder breed assortiment aan kruiden voeren waaronder veel kruiden die gangbaar nauwelijks of niet meer worden aangeboden, maar die voor de fijnproever een lust zijn. Zo produceren ze bijvoorbeeld mierikswortel en fenegriek.